Hoewel ik hartelijk lach om humorvideo's waarin de spot wordt gedreven met religies, ervaar ik wel degelijk de functie van religieuze regels in de samenleving. Regels als geweldloosheid, waarachtigheid (niet liegen), niet stelen, kuisheid, niet begeren, puurheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en meditatie, zijn religie overstijgend en gelden in alle tijden.

Het mooie aan yoga vind ik dat deze regels worden gekoppeld aan specifieke gedragingen, die bij de religies ontbreken. Deze specifieke gedragingen verwijzen naar de asana's (yogahoudingen), pranayama (ademhalingsoefeningen), pratyahara (terugtrekking van de zintuigen), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) en samadhi (verlichting). Dit zijn activiteiten die elkaar versterken en die ik mis bij godsdiensten die niets met het lichaam doen.

In ons land zie je yogastudio's als paddestoelen uit de grond schieten. Met het wegvallen van de grote religies zien we de behoefte (beloning) om optimaal zelfstandig te functioneren, zonder helemaal geleefd te worden door het hier-en-nu en ons lichaam in conditie te houden. Het belangrijkste yogaboek voor mij is van B.K.S. Iyengar. Hierin staan de 8 genoemde stappen uitgewerkt, met vooral aandacht voor de asana's. Bij iedere houding staat precies aangegeven hoe die te worden uitgevoerd, de voordelen staan genoemd, een lesschema voor docenten sluit het af. Toen ik op mijn 20e met yoga begon op CREA in Amsterdam, na vooral acteercursussen, ging er een wereld voor me open. Ik wist niet dat ik me zo goed kon voelen. Dit heeft ook geresulteerd in het afronden van een tweejarige opleiding als Iyengar yogadocent. Voor of tijdens managementworkshops doen we regelmatig yoga-oefeningen om mensen hiermee kennis te laten maken en als prettige pauze.

In 2005 begon ik met te concentreren op meditatie. Ik zocht een opleiding waarin vooral het lang in een houding zitten mogelijk was. Dit leidde tot de Vipassana (=mindfulness) meditatie opleiding die wereldwijd gegeven wordt. Ik koos door de jaren heen voor zes cursussen van 10 dagen, waarvan er 9 gezwegen worden. Zie hier de film Doing time, doing Vipassana over het effect van meditatie. De volgende stappen van yoga na de asana's komen zo aan bod. Een verdieping die er toe hebben geleid dat ik het prettig vind om alleen te leven, minder behoefte heb aan muziek, geen verslavingen nodig heb om verveling te vermijden en geen behoefte heb aan alcohol, nicotine, cafeïne en andere drugs. Toch noem ik mezelf drugsgebruiker, zelfs drugsdealer, omdat ik handel in dopamine via complimenten (zie OBM). Zie de straatdealers die anderen 'verslaafd' maken aan OBM. Door elkaar te belonen voor goed gedrag komt endorfine vrij in de hersenen die veel energie en blijdschap geeft. Door meditatie neem ik afstand van de dagelijkse gebeurtenissen en relativeer ze.

Meditatie is een vorm van zelfhypnose. Bij een meditatiecursus brengt een leraar ons in trance. Het is een vorm van groepshypnose. Het is een zuivere vorm van suggesties omdat het vooral gaat om het proces van in trance gaan en blijven. In deze theta-staat van de hersenen (3-8hz) staan we extra open voor onze eigen suggesties, inspireren we onszelf voor nieuwe ideeën en opties voor toekomstig gedrag en om te gaan met bekende en nieuwe situaties (scenario's). Voor mensen die weinig ervaring hebben met yoga en meditatie adviseer ik hypnose. Hypnose biedt meer flexibiliteit in de keuze voor trance inductie (het in trance brengen). Ook werken we bij hypnose gerichter aan een specifiek vraagstuk.

Yoga en meditatie zijn de basis voor mijn functioneren. Alle acht stappen van yoga genoemd in de tweede alinea helpen het beste uit mijzelf te halen. Zij geven de mogelijkheid om positief in het leven te staan en me te concentreren op wetenschappelijk werk en dienend te zijn aan de samenleving, in lijn met de praktische ervaring van meditatie en trance. In meditatie zien we alles veranderen, verleden en toekomst los te laten en opmerkzaam te handelen om optimaal te profiteren van mogelijkheden in het nu.

 

 

Ervaar een lezing of workshop
Doe de OBM Practitioner opleiding
Ervaar een hypnose of coachingsessie
Bestel boeken
Vraag een interview aan