(foto: Jiska Kopmeiners)

Tijdens de opleiding voor snelle hypnose van Hypnoworld* kregen we de opdracht mee om mensen in Kronenburg park te hypnotiseren. Om belangstelling te trekken gingen we eerst op elkaar oefenen. Zo liet ik Michael in trance zijn rechterhand op zijn hoofd leggen waarna die niet meer los kon komen. Ik liet hem zijn ogen openen waarna hij stomverbaasd verklaarde dit inderdaad niet te kunnen. Behalve als hij met zijn linkerhand langzaamaan zijn neus aanraakte, waarna die vast kwam te zitten. Door dergelijke hypnotische fenomenen te oefenen kregen we als snel bekijks.

Een groepje meisjes van een jaar of zeventien kwam bij me staan en na wat gegiechel durfde een van hen het wel aan om gehypnotiseerd te worden. Daartoe gebruikte ik een ultrasnelle inductie van ongeveer een minuut. In dergelijke situaties, ook bijvoorbeeld bij toneelhypnose, is zo'n snelle inductie handig en werkzaam. Tijdens hypnotherapie-sessies (zie blog Hypnose vertrouwen), gebruik ik liever een iets uitgebreidere inductie, maar die hoeft ook niet veel langer te duren dan enkele minuten.

Voordat ik haar in hypnose bracht vroeg ik of ze wensen had. Jazeker, ze wist niet wat te gaan studeren, dat hield haar al een tijdje bezig. Ik gaf aan dat we dit konden oplossen en vroeg haar onderbewuste om drie alternatieve studies te bedenken. Toen die met een vingersignaal had aangegeven dat dit was gelukt, haalde ik haar uit de trance en vroeg haar of ze drie mogelijke studies had kunnen bedenken. Ze reageerde verbaasd, want ze was ervan overtuigd drie studies te gaan doen. Ik bevestigde dat en wenste haar daarbij veel succes en plezier.

Vervolgens werden drie studenten biologie naar mij doorverwezen door Victor, die zelf bezig was. Alle drie wisten niet wat zij met hun studie wilden. Na de hypnose van enkele minuten wel. Een van hen wilde nog een keer in hypnose omdat hij eindelijk eens wilde weten of hij op jongens of meisjes viel. Na afloop zag ik hem een van zijn mede-studenten knuffelen, die daar overigens niet van harte van gediend was.

Daarna kwam er nog een jonge dame, die de trance graag wilde ervaren en met wat kleine, maar hinderlijke, gezondheidsklachten zat. Ook hier gaf haar onderbewustzijn via een vingersignaal aan dat deze wist hoe de klachten te bestrijden. Dat verbaasde mij niet omdat aan iedere ziekte gedragscomponenten zitten, zoals beter slapen, stoppen met roken of drinken en andere af- of aan te leren gewoontes, waardoor de weerstand wordt verhoogd. Hierdoor kan via hypnose de kans op genezing omhoog, zonder garanties te geven of alle ziekten te kunnen genezen. Vaak verminderen pijnklachten, alleen al door de ontspanning of de te suggereren afleiding. Ook maken we optimaal gebruik van het placebo-effect, die ook een groot bestanddeel vormt van reguliere pillen, gekoppeld aan de suggestie van de arts (zie klassiek conditioneren).

Deze zes sessies gaven me veel zelfvertrouwen om op de ingeslagen weg door te gaan en me verder te verdiepen in hypnose, te oefenen en mensen te helpen om hun onderbewustzijn in te zetten om hun leven op een hoger plan te zetten. In de literatuur had ik al eerder gezien dat hypnose alleen maar positieve effecten heeft, omdat het onderbewustzijn alleen positieve suggesties accepteert, in het belang van de persoon. Wat een prachtige techniek.

Neem contact met me op als je ook van klachten af wil of verborgen potentieel wilt realiseren.

Ik richt me vooral op het bedrijfsleven (executive hypnose). Omdat bij het begeleiden van directeuren, leden van het managementteam of andere medewerkers het meeste winst voor alle partijen te behalen valt. Denk aan het voorkomen of bestrijden van burn-out, het vinden van creatieve oplossingen voor organisatievraagstukken, het bedenken van toekomstscenario's, effectiever leidinggeven, stoppen met slechte gewoontes, verhoging van de zelfbeheersing, versterking van zelfvertrouwen, groeiende onderhandelings- en verkoopvaardigheden, enzovoort enzovoort.

Executive directe hypnose werkt veel sneller dan traditionele coachings-methoden en indirecte hypnose-benaderingen zoals NLP en Ericksonian hypnose, omdat direct in plaats van indirect met het onderbewuste wordt gecommuniceerd. In slechts enkele sessies worden meerdere vraagstukken aangepakt. De duur van een sessie varieert van drie kwartier tot drie uur. Ik heb af en toe de mogelijkheid om ook particuliere cliënten te helpen.