Sinds mijn avonturen met hypnose praat ik vaak over het onderwerp en geef demonstraties. Daarbij merk ik dat sommige vrouwen extra geinteresseerd zijn en andere juist meer op hun hoede. Hoe komt dat? Door hypnose wordt het bewustzijn min of meer uitgeschakeld terwijl het onderbewustzijn, die onkritisch is, alleen registreert, het overneemt van het bewustzijn. In het onderbewustzijn huist ons gevoel, waaronder onze seksualiteit.

Vrouwen zijn biologisch zo ‘geprogrammeerd’ dat zij kritischer zijn naar een partner omdat seks voor hen veel grotere consequenties heeft dan voor mannen. Zij kunnen immers 18 jaar vast zitten aan een ongewenst kind na 18 minuten genot, terwijl een man bij wijze van spreken 18 minuten plezier heeft zonder die consequenties. Weinig mannen willen een losbandige vrouw als echtgenote, omdat hij niet weet of hij wel zijn eigen kinderen aan het opvoeden is. Voor de pure seks is een losbandige vrouw echter onderbewust welkom bij menig man. Zie voor een uitwerking hiervan het boek De Parende Geest van Geoffrey Miller.

Vandaar dat hypnose verleidelijk kan zijn voor zowel hypnotiseur/hypnotiseuze als voor de hypnotisant. Men kan immers spelen met de grenzen van het onderbewustzijn. Vrouwen die op hun hoede zijn voor de hypnotiseur zijn onbewust bang om misbruikt te worden, of op zijn minst geestelijk afhankelijk te raken. Voor vrouwen die juist geinteresseerd zijn in hun erotische kant, kan hypnose een manier zijn om zich verder te ontplooien. Vaak zullen ook dergelijke motieven enigszins door elkaar lopen. Vertrouwen in de hypnotiseur in combinatie met nieuwsgierigheid zal de doorslag geven voor een vrouw om een erotische hypnose aan te gaan.

Erotische hypnose moet gescheiden zijn van hypnotherapie, net als toneelhypnose een ander spel is. Bij hypnotherapie staat de genezing van de hypnotisant centraal. Bij toneelhypnose gaat het om amusement, bij erotische hypnose om genot van zowel hypnotiseur als hypnotisant. Het is psychotherapeuten, artsen en andere professionals terecht verboden om seksuele relaties aan te gaan met hun clienten. Omdat in dergelijke machtsrelaties de client in een afhankelijke positie verkeert waarvan geen misbruik gemaakt mag worden. Erotische hypnose vindt plaats in de privesituatie tussen mensen die zakelijk geen afhankelijkheidsrelatie met elkaar hebben. Het kan daarmee een prachtige impuls geven aan de relatie van bestaande en nieuwe paren.

Literatuur: Mark Wiseman (2013). Mind play. A guide to erotic hypnotism.